fredag 5 september 2008

Svar på frågor!

Jag har fått några frågor och tänkte svara på dem här.
Märk väl att jag är ingen expert, bara en glad amatör!
Tack förresten Lindha på svaret om fjäderstämpeln. Givetvis visste du det din stämpelkonnässör! :-)

Samara frågade
"Vad är det för bok du använder dig av, en vanlig med normaltjocka blad eller?
Blir den inte super-duper tjock sen när du hållt på en bit?"

Det är en helt vanlig bok med sydd inbindning som jag har använt. Den är typ 20 x 12 cm. Just att det är sydd inbindning är bra att tänka på vid altered books för det håller bättre än vanlig limmad. Det går lätt att se vilken teknik som är använd. Jag river ut en del sidor ur boken för att den inte skall bli så tjock. Ungefär knappt hälften kommer nog att rivas ur, annars hade den verkligen blivit superdupertjock. Den är ganska tjock redan nu med mina få gjorda blad! Jag använder inte heller alla blad att dekorera, jag limmar fast en del så att det blir lite stadga i den.

Lindha frågade om gel medium.
Både gesso och gel medium är konstnärsmedium. Används tillsammans med olja, akryl, gouache och tempera. En primer innebär att man målar underlaget (pannå, trä, papper, canvas) och därmed grundar det - ger det en slät, lagom absorberande yta och ger det samtidigt lite struktur. Det är som att grundmåla. Det är alltså primärt gjort för konstnärer.

Gesso
Det är många som använder gesso det till art journal, altered books och mixed media art. Det kan också användas till relief som jag har använt det ibland och visar på min blogg. Det ger även lite extra stadga, det gör pappret lite tjockare vilket är bra om man vill dekorera sidan mycket. Jag har vit gesso, det finns även i svart viket givetvis står på min önskelista Jag har läst att det finns i andra färger också men det har jag aldrig sett. Man kan blanda det med färg om man vill. Man kan även tunna ut det med vatten ifall man vill ha det tunnare, kanske låta underlaget synas genom. Exempelvis om du vill använda en boksida som du vill stämpla på. Stämplar du direkt lär motivet inte synas speciellt bra. Målar du tunt med gesso och stämplar ovanpå det syns både texten samt motivet "lagom mycket". Det finns olika typer av gesso för olika typer av användning, olika färger, olika tjocklekar och det finns även som pulver.

Gel medium kan användas till väldigt mycket saker! Mycket mer än vad jag har använt den till. Även detta är konstnärsmedium men jag tror man mest använder detta till akrylfärger. Blandar du detta med akrylfärger tar det längre tid innan det torkar, du kan arbeta mer med det. Det påverkar inte färgerna.Det kan användas till bilder, att altra foton. Det används som lim till bla collage, jag använder det till att limma ihop sidorna i min bok.

Jag använder det också för att få struktur, finns exempel i min blogg. Jag har strukit på det tjockt längst kanterna och låtit det torka, sedan har jag målat med Lumiere som är en skimrande akrylfärg. Man kan använda en mask eller schablon för att få mönster. Skyddande lager, täck ditt projekt med det för att skydda det. Använd det till decoupage.

Man kan även överföra acetatbilder med det. Pensla det på exempelvis canvas och lägg på din bild. Vänta några minuter och dra försiktigt bort din bild. Tror man kan göra något liknande med andra bilder också men har inte provat något av det. Gel medium har jag förresten köpt på Clas Ohlson men det finns även hos konstnärsaffärer liksom gesso.

2 kommentarer:

Maria sa...

hejsan! Jag har hittat dig hos Biggan och jag har blivit helt betuttad i din otroligt inspirerande och lärorika blogg. Du må tro att jag tänker komma tillbaka.

Inger sa...

Du är varmt välkommen! Tack för dina ord!!